Jak traktować zatrudnienie skazanych dla celów DEK-II-a, INF-1 i dofinansowań z PFRON?

Kadry
06 listopada 2026 Małgorzata Tylewicz-Piwnik

Pracodawca zawarł z Zakładem Karnym umowę dotyczącą odpłatnego zatrudniania skazanych skierowanych do pracy. Skazani wykonują pracę w pełnym wymiarze czasu pracy (8/8 etatu) na podstawie skierowania do pracy wydanego przez Zakład Karny, bez zawierania indywidualnych umów o pracę. Wynagrodzenie za ich pracę jest wypłacane przez pracodawcę za pośrednictwem Zakładu Karnego. Skazani są ujmowani na liście płac pracodawcy oraz zgłaszani do ZUS z kodem tytułu ubezpieczenia 08 00 00 jako osoby pełnosprawne. Czy osoby wykonujące pracę na podstawie skierowania do pracy wydanego przez Zakład Karny, bez zawarcia umowy o pracę, należy uwzględniać w stanie zatrudnienia pracodawcy dla celów: a) deklaracji DEK-II-a oraz informacji INF-1, b) ustalania stanów zatrudnienia wykazywanych w dokumentach dotyczących dofinansowania do wynagrodzeń z PFRON, w szczególności w pozycjach 37-38 oraz 39-41 formularza Wn-D, c) obliczania wskaźnika zatrudnienia ogółem w przeliczeniu na etaty, mającego znaczenie dla spełnienia warunku określonego w art. 28 ust. 1 pkt 1 lit. b ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, w tym dla korzystania ze zwolnienia z podatku od nieruchomości?

Porady dla pracodawców osób z niepełnosprawnościami: prawo, kadry, księgowość | Vademecum Wiedzy

Dołącz do nas

Nie masz jeszcze wykupionego dostępu? Zapoznaj się z naszymi pakietami dla Firm

Zobacz pakiety Masz już konto? Zaloguj się

Informacja dotycząca plików cookies

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych, zażądać informacji o zakresie przetwarzanych danych lub zmienić zakres ich przetwarzania. Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w Polityce Prywatności.