Zakończenie pracy zgodnie z obowiązującym rozkładem czasu pracy rodzi pytanie o granice dyspozycyjności pracownika wobec pracodawcy. Czy pracownik, który nie pełni dyżuru, ma obowiązek odbierania telefonów i odpowiadania na wiadomości służbowe w czasie wolnym?
Pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę w pełnym wymiarze czasu pracy, w podstawowym systemie czasu pracy, od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 16:00. Do jego obowiązków należy wykonywanie bieżących zadań administracyjnych i organizacyjnych zgodnie z zakresem czynności przypisanych do zajmowanego stanowiska.
W dniu 15 października 2026 r. pracownik zakończył wykonywanie obowiązków służbowych o godzinie 16:00 i opuścił miejsce pracy. Tego samego dnia, o godzinie 18:35, bezpośredni przełożony podjął próbę kontaktu telefonicznego z pracownikiem w celu uzyskania informacji dotyczących realizowanego zadania służbowego. Ponieważ pracownik nie odebrał połączenia, przełożony ponowił próbę kontaktu o godzinie 19:10, a następnie o godzinie 20:15 przesłał wiadomość SMS z prośbą o pilny kontakt. Pracownik nie odebrał połączeń telefonicznych ani nie odpowiedział na wiadomość SMS, ponieważ zakończył już pracę i korzystał z przysługującego mu czasu wolnego.
Pracownik nie został zobowiązany do pełnienia dyżuru pracowniczego w rozumieniu art. 151(5) ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2026 r., poz. 1245; dalej: k.p.). Nie ustalono również obowiązku pozostawania w gotowości do wykonywania pracy poza obowiązującym rozkładem czasu pracy. Sprawa, której dotyczyły próby kontaktu, miała charakter organizacyjny i nie była związana z koniecznością prowadzenia akcji ratowniczej, ochrony życia lub zdrowia ludzkiego ani usunięcia awarii.
Następnego dnia roboczego przełożony zażądał od pracownika wyjaśnień dotyczących braku reakcji na podejmowane próby kontaktu. Wskazał, że pracownik powinien pozostawać dostępny telefonicznie również po zakończeniu pracy, ponieważ może zaistnieć konieczność pilnego przekazania informacji służbowych.
Pracownik zakwestionował istnienie takiego obowiązku, podnosząc, że po zakończeniu pracy nie pozostawał w dyspozycji pracodawcy, nie pełnił dyżuru i korzystał z prawa do odpoczynku.
Nie masz jeszcze wykupionego dostępu? Zapoznaj się z naszymi pakietami dla Firm
Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych, zażądać informacji o zakresie przetwarzanych danych lub zmienić zakres ich przetwarzania. Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w Polityce Prywatności.