Jak prawidłowo skorygować ewidencję czasu pracy i wynagrodzenie pracownika ze znacznym stopniem niepełnosprawności (ustalonym 4 lata wcześniej), który przez półtora roku pracował w równoważnym systemie czasu pracy, w którym przewidziano 12-godzinne zmiany, mimo obowiązującej go 7-godzinnej normy dobowej? Czy godziny przepracowane ponad tę normę można zrekompensować dniami harmonogramowo wolnymi od pracy? Pracownik wykonywał też pracę zmianową w porze nocnej. Jak rozliczyć urlop wypoczynkowy udzielany w tym okresie? W jaki sposób skorygować ewidencję czasu pracy i należne wynagrodzenie za ten okres?
Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (t.j. Dz. U. z 2026 r., poz. 884, ze zm.; dalej: u.r.o.n.), dobowa norma czasu pracy pracownika ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin na dobę, natomiast tygodniowa – 35 godzin. U pozostałych osób z niepełnosprawnościami normy czasu pracy nie mogą przekraczać 8 godzin na dobę i 40 godzin tygodniowo. Wynika to z dyspozycji art. 15 ust. 1 u.r.o.n. W myśl art. 15 ust. 3 tej ustawy pracownik nie może być zatrudniany w porze nocnej ani w godzinach nadliczbowych, niezależnie od stopnia niepełnosprawności.
Warto zwrócić uwagę na stanowisko wyrażone w orzecznictwie Sądu Najwyższego (por. postanowienie z dnia 16 maja 2017 r., sygn. akt I PK 253/16, LEX nr 3544520), które wskazuje, że przepisy art. 15 u.r.o.n. mają charakter semiimperatywny (są jednostronnie bezwzględnie obowiązujące), z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w przepisach prawa. Normy czasu pracy określone w art. 15 u.r.o.n. nie mogą być przekraczane, niezależnie od tego, czy przekroczenie wynikałoby z jednostronnej decyzji pracodawcy, czy z porozumienia stron stosunku pracy. Semiimperatywny charakter tych norm ogranicza swobodę stron umowy o pracę do uzgadniania wyłącznie korzystniejszych dla pracownika warunków zatrudnienia, w tym w zakresie czasu pracy. Zakazane jest wprowadzanie uzgodnień, które byłyby mniej korzystne dla pracownika. Uzgodnienia takie są nieważne z mocy prawa, a zamiast nich należy stosować normy czasu pracy określone w art. 15 u.r.o.n.
Przepisy art. 15 u.r.o.n. nie mają jednak zastosowania w każdej sytuacji. Na podstawie art. 16 ust. 1 u.r.o.n. nie stosuje się ich, jeżeli pracownik z niepełnosprawnością jest zatrudniony przy pilnowaniu albo gdy na swój wniosek uzyskał zgodę na niestosowanie wobec niego przepisów art. 15 u.r.o.n. wydaną przez lekarza przeprowadzającego badania profilaktyczne pracowników (zwykle lekarza medycyny pracy) albo – w razie jego braku – lekarza sprawującego opiekę nad pracownikiem z niepełnosprawnością. Zgoda taka jest wyrażana w zaświadczeniu wydanym po przeprowadzeniu badania lekarskiego. Zaśw
Nie masz jeszcze wykupionego dostępu? Zapoznaj się z naszymi pakietami dla Firm
Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych, zażądać informacji o zakresie przetwarzanych danych lub zmienić zakres ich przetwarzania. Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w Polityce Prywatności.