Zdążyć przed ochroną. Czy wypowiedzenie wręczone tuż przed rozpoczęciem ochrony przedemerytalnej jest skuteczne?

Kadry
03 listopada 2026 Paweł Kawka

Czy wypowiedzenie umowy o pracę jest skuteczne, jeżeli pracodawca wręczył je pracownikowi przed rozpoczęciem okresu ochrony przedemerytalnej, ale pracownik osiągnął wiek uprawniający do tej ochrony w okresie wypowiedzenia?

Komu i w jakich granicach przysługuje ochrona przedemerytalna?

Pomimo tego, że wypowiedzenie umowy o pracę stanowi zwyczajny sposób jej rozwiązania i może zostać dokonane przez każdą ze stron, wypowiedzenie umowy o pracę nie zawsze jest dopuszczalne. Jednym z takich ograniczeń jest zakaz wypowiadania umowy o pracę pracownikowi objętemu tzw. ochroną przedemerytalną. Zgodnie z art. 39 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (t.j. Dz. U. z 2026 r., poz. 1245; dalej: k.p.), ochrona przedemerytalna polega na tym, że pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownikowi, któremu brakuje nie więcej niż 4 lata do osiągnięcia wieku emerytalnego, jeżeli okres zatrudnienia umożliwia mu uzyskanie prawa do emerytury z osiągnięciem tego wieku. Przy powszechnym wieku emerytalnym ochrona obejmuje:

  • kobiety od 56. roku życia – do ukończenia 60 lat.
  • mężczyzn od 61. roku życia – do ukończenia 65 lat.

W tezie postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 18 sierpnia 2021 r. (sygn. akt II PSK 133/21, LEX nr 3344294) zaznaczono, że pojęcie wieku emerytalnego użyte w art. 39 k.p. nie odnosi się wyłącznie do powszechnego wieku emerytalnego

Porady dla pracodawców osób z niepełnosprawnościami: prawo, kadry, księgowość | Vademecum Wiedzy

Dołącz do nas

Nie masz jeszcze wykupionego dostępu? Zapoznaj się z naszymi pakietami dla Firm

Zobacz pakiety Masz już konto? Zaloguj się

Informacja dotycząca plików cookies

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych, zażądać informacji o zakresie przetwarzanych danych lub zmienić zakres ich przetwarzania. Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w Polityce Prywatności.