Czy pracownikowi ze znacznym stopniem niepełnosprawności, zatrudnionemu w niepełnym wymiarze czasu pracy, można zaplanować w niektóre dni pracę po 7 godzin? Jeżeli tak, jakie zasady powinien uwzględnić pracodawca?
Zgodnie z art. 15 ust. 2 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (t.j. Dz. U. z 2026 r., poz. 884, ze zm.; dalej: u.r.o.n.), dobowa norma czasu pracy pracownika ze znacznym stopniem niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin, natomiast tygodniowa – 35 godzin, z zastrzeżeniem wyjątków określonych w art. 16 tej ustawy. Na podstawie art. 16 ust. 1 pkt 2 u.r.o.n. jednym z wyjątków umożliwiających pracownikowi z niepełnosprawnością pracę w wymiarze przekraczającym szczególne normy czasu pracy, o których mowa w art. 15 u.r.o.n., jest uzyskanie przez tego pracownika, na jego wniosek, zgody na niestosowanie wobec niego przepisów art. 15 u.r.o.n., wydanej przez lekarza przeprowadzającego badania profilaktyczne pracowników (najczęściej lekarza medycyny pracy) albo – w razie jego braku – lekarza sprawującego opiekę nad osobą z niepełnosprawnością. Zgoda taka jest wyrażana w zaświadczeniu lekarskim wydawanym po przeprowadzeniu badania. Lekarz medycyny pracy może odmówić wydania takiej zgody, jeżeli uzna, że wykonywanie przez danego pracownika pracy w wymiarze przekraczającym normy przewidziane dla osób z niepełnosprawnościami jest niewskazane. Oprócz tego przepisy art. 15 u.r.o.n. nie mają zastosowania do osób z niepełnosprawnościa
Nie masz jeszcze wykupionego dostępu? Zapoznaj się z naszymi pakietami dla Firm
Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych, zażądać informacji o zakresie przetwarzanych danych lub zmienić zakres ich przetwarzania. Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w Polityce Prywatności.