Czy usługa wykonana w styczniu 2026 r., ale opłacona już po wejściu w życie nowych przepisów, podlega nowym zasadom udzielania obniżenia wpłat na PFRON? Czy wniosek nabywcy o wystawianie informacji o kwocie obniżenia obejmuje wszystkie usługi świadczone przez danego kontrahenta, czy tylko wybrane zakupy? W decyzji z 11 marca 2026 r. Prezes Zarządu PFRON odniósł się do obu problemów. Dla przedsiębiorców szczególnie istotne jest to, że o prawie do obniżenia wpłaty nie przesądza wyłącznie data wykonania usługi, a zakres obowiązków sprzedawcy zależy również od treści oświadczenia złożonego przez nabywcę.
Pierwsza wątpliwość dotyczyła zmiany zasad udzielania obniżenia wpłat na PFRON od 1 marca 2026 r. Pracodawca zatrudniający osoby z niepełnosprawnościami świadczył na rzecz jednego z klientów usługi ochrony i sprzątania. Umowy przewidywały miesięczne okresy rozliczeniowe, a termin płatności przypadał na 30 dni od wystawienia faktury.
W analizowanej sytuacji usługi zostały wykonane w styczniu 2026 r., a fakturę wystawiono 31 stycznia. Termin płatności przypadał jednak 2 marca 2026 r. Klient zapłacił za usługę tego dnia, a więc już po wejściu w życie zmian w ustawie o rehabilitacji, które zaczęły obowiązywać 1 marca 2026 r.
Właśnie ta rozbieżność czasowa stała się źródłem problemu. Pracodawca uważał, że skoro usługa została wykonana i udokumentowana fakturą przed wejściem w życie nowych przepisów, powinny mieć do niej zastosowanie dotychczasowe zasady. W jego ocenie późniejsza zapłata nie powinna zmieniać kwalifikacji transakcji, która została już zrealizowana. PFRON nie zgodził się z takim stanowiskiem.
Fundusz zwrócił uwagę na konstrukcję przepisów regulujących obniżenie wpłat na PFRON, w szczególności art. 22 ustawy o rehabilitacji oraz zmian wprowadzonych ustawą z 7 listopada 2025 r. Zgodnie z p
Nie masz jeszcze wykupionego dostępu? Zapoznaj się z naszymi pakietami dla Firm
Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych, zażądać informacji o zakresie przetwarzanych danych lub zmienić zakres ich przetwarzania. Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w Polityce Prywatności.