Cukrzyca nie jest chorobą, która mogłaby wykluczać z aktywności zawodowej. Jednak pracodawca musi przedsięwziąć pewne kroki, by pracownik mógł wykonywać swoje zadania, a jednocześnie, by jego zdrowiu nie zagrażało niebezpieczeństwo.
Pracownik z rozpoznaną cukrzycą, podczas wykonywania obowiązków służbowych, przyjmuje insulinę. Informacja o chorobie została zgłoszona podczas badań medycyny pracy, a lekarz nie stwierdził przeciwwskazań do pracy na stanowisku operatora/lutowacza. W związku z istniejącym ryzykiem sytuacji awaryjnych, takich jak pominięcie dawki insuliny, w szczególności w warunkach podwyższonej temperatury w hali produkcyjnej w okresie letnim, pojawia się pytanie o możliwe środki zabezpieczające z perspektywy pracodawcy.
Pracodawca powinien przeanalizować najpierw, czy zostały wypełnione wszystkie obowiązki wynikające z przepisów prawa pracy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Dotyczy to między innymi prz
Nie masz jeszcze wykupionego dostępu? Zapoznaj się z naszymi pakietami dla Firm
Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.
W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych, zażądać informacji o zakresie przetwarzanych danych lub zmienić zakres ich przetwarzania. Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w Polityce Prywatności.