Kiedy otyłość zostaje uznana za niepełnosprawność?

Orzecznictwo
14 maja 2024Monika Łysek

Otyłość staje się problemem cywilizacji zachodniej. Coraz więcej Europejczyków zmaga się z tym problemem. W Polsce również zwiększa się ilość osób uważanych za otyłe. Czy otyłość jest uznawana za niepełnosprawność?

Czym jest otyłość?

Otyłość uważana jest za chorobę przewlekłą. Rozwija się, kiedy w organizmie przez dłuższy czas utrzymuje się dodatni bilans energetyczny. Oznacza to, że ilość składników odżywczych dostarczanych wraz z pożywieniem przewyższa zapotrzebowanie organizmu. Według definicji ustalonej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) otyłość przebiega jako nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie, a za jej zasadniczą przyczynę uznaje się brak równowagi energetycznej pomiędzy spożytymi kaloriami a wydatkami energii.

Z kolei otyłość olbrzymia definiuje się, jako stan, w którym wskaźnik masy ciała BMI przekracza 40 kg/m². Mówi się o niej również wtedy, gdy zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie jest większa niż 35% u mężczyzn i 50% u kobiet. Jest to problem, który wymaga podjęcia natychmiastowego leczenia ze względu na powikłania, do których prowadzi. Wyjaśnijmy, że tajemnicze BMI, o którym wspomnieliśmy, jest wskaźnikiem masy ciała (ang. body mass index, BMI), czyli współczynnikiem powstałym przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Klasyfikacja wskaźnika BMI została opracowana wyłącznie dla dorosłych i nie może być stosowana u dzieci. Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą. Przyjmuje się, że większe BMI wiąże się ze zwiększonym ryzykiem dla zdrowia i życia.

Według WHO W krajach wysoko rozwiniętych zakorzeniły się niedobre i szkodliwe wzorce żywieniowe, przy jednoczesnym spadku aktywności fizycznej. Europejczycy, w tym też oczywiście Polacy, zbyt wiele spożywają żywności o wysokiej wartości energetycznej, czyli bogatej w tłuszcze i cukry. Przy jednoczesnym jedzeniu wysokokalorycznych produktów, spada aktywność fizyczna. Rozwój cywilizacji, w tym łatwy dostęp do samochodów oraz siedzący tryb życia, są czynnikami, które wpływają na to, że liczba osób otyłych wciąż rośnie.

Poza złym odżywianiem się u źródeł otyłości mogą leżeć w równym stopniu czynniki genetyczne, zaburzenia w gospodarce hormonalnej oraz problemy natury emocjonalnej.

Otyłość jest schorzeniem, które prowadzi do innych, niebezpiecznych chorób, związanych z zaburzeniami metabolicznymi, w tym powikłaniami w procesie przemiany materii

Porady dla pracodawców osób z niepełnosprawnościami: prawo, kadry, księgowość | Vademecum Wiedzy

Dołącz do nas

Nie masz jeszcze wykupionego dostępu? Zapoznaj się z naszymi pakietami dla Firm

Informacja dotycząca plików cookies

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych, zażądać informacji o zakresie przetwarzanych danych lub zmienić zakres ich przetwarzania. Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w Polityce Prywatności.