Ile wynosi miesięczny limit dofinansowania do posiłków gotowych dla pracowników z niepełnosprawnościami?

Księgowość
25 października 2022 Paweł Kawka

Od dnia 1 marca 2022 r. resort rodziny i polityki społecznej wprowadził nowy limit dopłat dla pracodawcy do posiłków pracowników. Ile wynosi aktualna kwota miesięcznego dofinansowania do posiłków gotowych dla pracowników z niepełnosprawnościami?

Co do zasady, wartość posiłków finansowanych pracownikom z niepełnosprawnością przez pracodawcę stanowi dla tych pracowników przychód ze stosunku pracy, przy czym wskazany przychód powinien być uwzględniony przez pracodawcę w podstawie wymiaru składek do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) odprowadzanych za tych pracowników.

Niemniej jednak w przypadku urzeczywistnienia określonych warunków, analizowane świadczenie może korzystać ze zwolnienia z oskładkowania, bez względu na to, czy pracodawca dobrowolnie je finansuje, czy też jest do tego zobligowany na podstawie przepisów i zasad BHP.

Adekwatnie do przepisu § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (t.j.: Dz. U. z 2017 r., poz. 1949, ze zm.) – r.z.e.r., podstawą wymiaru składek nie jest wartość opłacanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu – do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 300 zł.

Warto przypomnieć, że przed dniem 1 marca 2022 r. limit zwolnienia ze składek ZUS wynosił 190 zł i nie był modyfikowany od 2004 r. Jednakże, w następstwie wprowadzenia rozporządzenia nowelizującego z dnia 22 lutego 2022 r. (Dz. U. z 2022 r., poz. 449), limit ten został podniesiony do 300 zł miesięcznie.

Przez tzw. posiłki udostępniane pracownikom do spożycia, należy rozumieć posiłki objęte usługą gastronomiczną np. w postaci dania gotowego do spożycia.

Wykluczone jest natomiast zastosowanie § 2 ust. 1 pkt 11 r.z.e.r. wyłącznie do udostępnionych pracownikom do spożycia napojów bezalkoholowych, np. soków czy wody, gdyż napoje te, kupowane i spożywane samodzielnie, nie stanowią posiłku w ujęciu § 2 ust. 1 pkt 11 r.z.e.r., wobec czego wartość takiego świadczenia trzeba wziąć pod uwagę w podstawie wymiaru składek ubezpieczeniowych pracowników (por. interpretacja Oddziału ZUS w Lublinie z dnia 8 stycznia 2020 r., znak: WPI/200000/43/1150/2019).

Przepis § 2 ust. 1 pkt 11 r.z.e.r. ma zastosowanie, gdy pracodawca

Porady dla pracodawców osób z niepełnosprawnościami: prawo, kadry, księgowość | Vademecum Wiedzy

Dołącz do nas

Nie masz jeszcze wykupionego dostępu? Zapoznaj się z naszymi pakietami dla Firm

Zobacz pakiety Masz już konto? Zaloguj się

Informacja dotycząca plików cookies

Nasza strona internetowa używa plików cookies w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia.

W dowolnej chwili możesz wycofać swoją zgodę na przetwarzanie danych, zażądać informacji o zakresie przetwarzanych danych lub zmienić zakres ich przetwarzania. Więcej informacji o przetwarzaniu danych znajdziesz w Polityce Prywatności.